Składniki :

  • – 450 g chudej wieprzowiny bez kości
  • – 1 łyżka oleju z orzeszków ziemnych
  • – 6 dymek, pociętych na ukośne kawałki długości 5 cm
  • – 1 łyżeczka soli
  • – 1/2 łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu
  • – 1 łyżeczka cukru

Marynata :

  • – 1 łyżka wina ryżowego lub wytrawnego sherry
  • – 1 łyżka jasnego sosu sojowego
  • – 2 łyżeczki oleju sezamowego
  • – 1 łyżeczka mąki kukurydzianej

Wykonanie :

Pociąć mięso na ukośne plastry długości 5 cm. Włożyć do miski kawałki mięsa i zmieszać je ze składnikami na marynatę. Zostawić wieprzowinę w marynacie na 30 minut. Rozgrzać woka na dużym ogniu i wlać do niego olej. Gdy tłuszcz będzie tak gorący, że zacznie dymić, dodać kawałki wieprzowiny i smażyć je 2 minuty, mieszając, aż zbrązowieją. Wyjąć mięso i odcedzić na sitku lub ręczniku papierowym. Ponownie rozgrzać wok, dodać dymkę, sól, pieprz, i cukier. Smażyć składniki 2 minuty, mieszając, aż dymka zmięknie. Wlożyć mięso ponownie i smażyć 2 minuty, mieszając, aż będzie gorące.