Składniki :
- – 200 g fasolki szparagowej
- – 1 gałązka cząbru
- – 200 g przerośniętego boczku
- – 1 cebula szalotka lub zwykła
- – 2 łyżki masła
- – 2 łyżki mąki
- – 250 g wywaru z fasoli
- – 70 ml słodkiej śmietany
- – sól i pieprz
Wykonanie :
Pokroić boczek w kostkę, szalotkę lub cebulę obrać i posiekać dość drobno . Fasolkę oczyścić i pokroić w kawałki . Poddusić razem z cząbrem w 300 ml posolonej wody około 5 minut, odsączyć i zebrać wywar, odstawić . Rozpuścić masło w garnku, podsmażyć na nim szalotkę, poprószyć mąką . Zalać wywarem z fasoli . Dodać fasolę do sosu, następnie śmietanę, wymieszać, doprawić do smaku .