Składniki :

  • – 200 g fasolki szparagowej
  • – 1 gałązka cząbru
  • – 200 g przerośniętego boczku
  • – 1 cebula szalotka lub zwykła
  • – 2 łyżki masła
  • – 2 łyżki mąki
  • – 250 g wywaru z fasoli
  • – 70 ml słodkiej śmietany
  • – sól i pieprz

Wykonanie :

Pokroić boczek w kostkę, szalotkę lub cebulę obrać i posiekać dość drobno . Fasolkę oczyścić  i pokroić w kawałki . Poddusić razem z cząbrem w 300 ml posolonej wody około 5 minut, odsączyć i zebrać wywar, odstawić . Rozpuścić masło w garnku, podsmażyć na nim szalotkę, poprószyć mąką . Zalać wywarem z fasoli . Dodać fasolę do sosu, następnie śmietanę, wymieszać, doprawić do smaku .