Składniki :

  • 0,3 kg mięsa mielonego z łopatki wieprzowej
  • 0,2 kg mielonej wołowiny
  • 10 średnich pieczarek pokrojonych w drobną kostkę
  • 1 biała cebula pokrojona w kostkę
  • 1 duża utarta na dużych oczkach marchewka
  • 1 mały obgotowany w osolonej wodzie brokuł i rozdrobniony na małe kawałki
  • 1 czerwona papryka pokrojona w drobną kostkę
  • 2 jajka
  • bułka tarta
  • sól, pieprz
  • 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
  • oliwa z chili
  • olej
  • łyżeczka masła

Wykonanie :

Na oliwie z olejem i masłem usmażyć cebulę z czosnkiem, paprykę, marchewkę i pieczarki a następnie ostudzić. Dodać do mięs razem z brokułem, jajkami, przyprawami i dokładnie całość wyrobić. Formować małe kotleciki i obtaczać je w bułce i albo smażyć na oleju na patelni albo układać na blasze i piec w piekarniku. (w piekarniku w 180*C 20 minut)