Składniki :

  • – wieprzowina bez kości pokrojona w cienkie i długie paski
  • – 1 podwójny filet z piersi indyka pokrojony tak jak wieprzowina
  • – makaron chiński nitki
  • – groszek zielony
  • – marchewka pokrojona w zapałki
  • – cebula czerwona pokrojona w półksiężyce
  • – czerwona,zielona i żółta papryka pokrojone w paski
  • – por posiekany w zapałki
  • – pędy bambusa (słoiczek)
  • – oliwa z oliwek
  • – grzybki mun (namoczone we wrzątku przez noc i posiekane w cienkie i długie paseczki)
  • – sól,pieprz,czerwona słodka papryka,ostra papryka,chili,curry,przyprawa do wieprzowiny,przyprawa do kurczaka

Wykonanie :

Na mocno rozgrzanej oliwie usmażyć wcześniej porządnie przyprawione mięsa,dodać do nich pokrojone pozostałe składniki,smażyć kilka minut na ostrym ogniu,następnie przykryć,zmniejszyć gaz i dusić pod przykryciem do miękkości warzyw i kruchości mięsa(wołowiny szczególnie). W tym czasie przygotować makaron tak jak na opakowaniu (ja dodaję kostki rosołowe by nadać mu smak) i dodać do mięsa z warzywami. Gdy całość będzie już gotowa – zagęścić wodą z mąką ziemniaczaną.