Składniki :

  • 10 średnich ziemniaków pokrojonych w cienkie plasterki jak na chipsy
  • 10 dużych pomidorów pokrojonych w plasterki
  • sól, pieprz, adżika pikantna
  • tarty ser pecorino
  • 2 łyżki oliwy z chili

Wykonanie :

W naczyniu żaroodpornym ułożyć na zakładkę pokrojone ziemniaki, posypać solą i pieprzem a następnie w ten sam sposób ułożyć pomidory i przyprawić solą, pieprzem i adżiką. Polać oliwą i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C z grzaniem góra/dół na 30 minut. Następnie po upływie tego czasu wyciągnąć zapiekankę i posypać serem. Wstawić do pieczenia na kolejne 30 minut kontrolując, by ser się nie spalił – jeśli ser zbyt mocno się zacznie zapiekać – zapiekankę przykryć folią aluminiową.

Po upływie całego czasu pieczenia należy sprawdzić czy ziemniaki nie są surowe – jeżeli są – należy piec dalej i kontrolować co kilka minut. Zapiekankę można podlać bulionem i piec pod przykryciem.