Składniki :

  • 2 pory – tylko białe części
  • 4 łodygi selera naciowego
  • 3 duże liście jarmużu
  • 1 brokuł
  • opakowanie młodego szpinaku lub szpinak mrożony
  • pęczek natki pietruszki
  • 1 biała cebula
  • 2 duże ziemniaki
  • pół główki czosnku
  • 2l rosołu drobiowego lub bulionu warzywnego
  • sól, pieprz
  • łyżka masła lub oliwy
  • tarty żółty ser do podania – ewentualnie

Wykonanie :

Na maśle lub oliwie (w zależności czy zupa ma być całkowicie wege) usmażyć posiekaną cebulę z czosnkiem i posiekanym porem a następnie po podlaniu bulionem zmiksować na gładki krem. Dolać resztę bulionu i dodać posiekanego selera, podzielonego na małe kawałki brokuła, jarmuż, szpinak, pietruszkę i ziemniaki. Doprawić solą i pieprzem a następnie całość gotować aż wszystko zacznie się rozpadać. Gdy warzywa będą całkowicie miękkie zupę zblendować na gładki krem, sprawdzić smak, ewentualnie jeszcze doprawić do smaku i podawać z czosnkowymi grzankami.

W wersji nie wege do podania na koniec można dodać tarty żółty ser.