Składniki :
- 1 duża główka czosnku
- 1 średnia cebula
- 3 łyżki masła
- 3 łyżeczki czosnku granulowanego
- pół szklanki tartego cheddara
- pieczywo do podania lub grzanki
- 2l bulionu warzywnego lub domowego rosołu drobiowego
- sól, pieprz, przyprawa do bruschetty, sól warzywna, czosnek kolorowy, przyprawa gruzińska
Wykonanie :
Na maśle podsmażyć posiekaną cebulę, dodać wszystkie przyprawy, smażyć razem cały czas mieszając, dodać czosnek, lekko podsmażyć na złoto, podlać szklanką bulionu i zmiksować blenderem na gładko. Dolać resztę bulionu, dodać granulowany czosnek i gotować na małym ogniu 30 minut by smaki dobrze się połączyły (zupa jest gotowa już po 10 minutach, ale po dłuższym czasie gotowania nabiera głębszego smaku i aromatu). Przed podaniem sprawdzić smak i ewentualnie doprawić. Podawać posypane tartym cheddarem i z dodatkiem grzanek lub pieczywa.

