Składniki :

  • 2 duże piersi z kurczaka podzielone, rozcięte na płaskie płaty, lekko rozbite jak schaby, przyprawione solą, pieprzem czarnym i cytrynowym oraz natarte przeciśniętym czosnkiem (ilość czosnku wedle uznania).
  • opakowanie szpinaku usmażonego klasycznie na maśle z dużą ilością czosnku i przypraw – dobrze odparowanego z nadmiaru płynu.
  • 2 szklanki drobiowego domowego rosołu zagotowanego z dodatkiem soli i pieprzu i usmażoną wcześniej na maśle cebulą, z posiekaną natką pietruszki, koperkiem i zagęszczonego mąką.
  • olej do smażenia

Wykonanie :

Przygotowane płaty mięsa faszerować szpinakiem, zawijać ciasno, spinać wykałaczkami i smażyć na rumiano z obu stron. Tak przygotowane roladki włożyć do gotującego się na małym ogniu sosu, przykryć i dusić razem 10 minut. Podawać z ziemniakami lub ryżem.