Składniki :

  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1 seler
  • 1 cebula
  • 2 liście laurowe, 2 ziela angielskie, sól, pieprz, starta gałka muszkatołowa [około 1/3 łyżeczki], ew. cukier do smaku [niekoniecznie]
  • chrzan [ilość wedle uznania] około 100 g
  • śmietana 18%
  • 1 duży por

Wykonanie :
Z przypraw [poza gałką i cukrem] i warzyw ugotować bulion warzywny q około 2l wody po czym przecedzić i odstawić na bok.
Szklankę śmietany wymieszać z gałką i chrzanem i ewentualnie cukrem.
Pora posiekać w cienkie plasterki i wrzucić do garnka z przecedzonym bulionem a następnie zagotować.
Śmietanę z chrzanem wymieszać ze szklanką gorącego bulionu by ją zahartować a następnie całość wlać do zupy.
Zupę doprawić do smaku i ewentualnie dodać więcej chrzanu.
Podawać z grzankami czosnkowymi.