Składniki :

  • – 50 dag mielonego mięsa wołowego
  • – 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • – cebula
  • – oliwa
  • – kilka kropli sosu sojowego
  • – sól i pieprz
  • Na sos salsa :
  • – czerwona papryka
  • – 2 duże pomidory
  • – mała cebula
  • – sok z 1/2 cytryny
  • – zielona papryczka chili
  • – 2 łyżki posiekanej natki lub bazylii
  • – 2 łyżki oliwy
  • – sól i pieprz

Wykonanie :

Cebulę posiekać i zeszklić na 2 łyżkach oliwy . Wymieszać mięso z podsmażoną cebulą, natką i sosem sojowym . Przyprawić do smaku . Uformować 4 burgery . Włożyć je do lodówki na czas robienia sosu . Posiekać paprykę, chili i cebulę . Pomidory sparzyć i obrać ze skóry . Miąższ pokroić . Wszystkie składniki wrzucić do miski, dolać 2 łyżki oliwy i zmiksować . Odstawić na 15 minut . Spróbować i jeśli trzeba – mocniej przyprawić . Burgery kłaść na rozgrzany grill . Piec około 5 minut z każdej strony, aby mięso w środku nie było różowe, zaś sos wypływający z mięsa był przezroczysty . Upieczone burgery podawać z pikantnym sosem salsa .