Składniki :
- – 50 dag mielonego mięsa wołowego
- – 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- – cebula
- – oliwa
- – kilka kropli sosu sojowego
- – sól i pieprz
- Na sos salsa :
- – czerwona papryka
- – 2 duże pomidory
- – mała cebula
- – sok z 1/2 cytryny
- – zielona papryczka chili
- – 2 łyżki posiekanej natki lub bazylii
- – 2 łyżki oliwy
- – sól i pieprz
Wykonanie :
Cebulę posiekać i zeszklić na 2 łyżkach oliwy . Wymieszać mięso z podsmażoną cebulą, natką i sosem sojowym . Przyprawić do smaku . Uformować 4 burgery . Włożyć je do lodówki na czas robienia sosu . Posiekać paprykę, chili i cebulę . Pomidory sparzyć i obrać ze skóry . Miąższ pokroić . Wszystkie składniki wrzucić do miski, dolać 2 łyżki oliwy i zmiksować . Odstawić na 15 minut . Spróbować i jeśli trzeba – mocniej przyprawić . Burgery kłaść na rozgrzany grill . Piec około 5 minut z każdej strony, aby mięso w środku nie było różowe, zaś sos wypływający z mięsa był przezroczysty . Upieczone burgery podawać z pikantnym sosem salsa .