Składniki :

  • 2 piersi z kurczaka – zmielone
  • 1 jajko
  • sól, pieprz, słodka, ostra i wędzona papryka, curry
  • 3 przeciśnięte ząbki czosnku
  • sok z cytryny
  • natka pietruszki – 3 łyżki
  • łyżka masła
  • opakowanie krewetek koktajlowych
  • 1 biała cebula
  • bułka tarta
  • olej do smażenia lub frytkownica

Wykonanie :

Mięso po zmieleniu przyprawić, wymieszać z jajkiem i odstawić na bok. Rozgrzać masło i usmażyć posiekaną cebulę, dodać czosnek, krewetki, sól, pieprz, natkę, sok cytrynowy i smażyć aż krewetki zaczną lekko się różowić. Uważać by ich nie przeciągnąć by nie stały się gumowe. Następnie brać porcję mielonego mięsa, rozkładać na płasko, wkładać do środka porcję usmażonych krewetek, zaklejać całość szczelnie, formować w roladkę i po opanierowaniu w bułce tartej smażyć na złoto na oleju w rondelku lub we frytkownicy. Podawać z frytkami.