Składniki :
- -> słoiczek szczawiu (lub dwa, w zależności ile chcemy zupy)
- -> wywar warzywny (tyle ile planujemy zupy ale proporcjonalnie do 1 słoiczka szczawiu by zupa nie wyszła za słaba)
- -> masło
- -> mąka
- -> śmietana
- -> kilka jajek (wedle uznania)
- -> pęczek posiekanej natki pietruszki
- -> sól, pieprz, 2 kostki rosołowe na wędzonym boczku
- -> chleb na grzanki
Wykonanie :
W garnku rozpuścić masło, dodać mąkę, zasmażyć ale nie rumienić, dolać wywar warzywny, zagotować, dodać szczaw, zagotować, zabielić śmietaną i zmniejszyć ogień. Zupę przyprawić do smaku przyprawami i kostkami bulionowymi. Jajka ugotować na twardo i odstawić na bok. Chleb posiekać w kosteczkę i usmażyć na maśle na brązowo-złoto. Do zupy dodać posiekaną natkę pietruszki. Podawać z jajkiem.