Składniki :

  • -> słoiczek szczawiu (lub dwa, w zależności ile chcemy zupy)
  • -> wywar warzywny (tyle ile planujemy zupy ale proporcjonalnie do 1 słoiczka szczawiu by zupa nie wyszła za słaba)
  • -> masło
  • -> mąka
  • -> śmietana
  • -> kilka jajek (wedle uznania)
  • -> pęczek posiekanej natki pietruszki
  • -> sól, pieprz, 2 kostki rosołowe na wędzonym boczku
  • -> chleb na grzanki

Wykonanie :

W garnku rozpuścić masło, dodać mąkę, zasmażyć ale nie rumienić, dolać wywar warzywny, zagotować, dodać szczaw, zagotować, zabielić śmietaną i zmniejszyć ogień. Zupę przyprawić do smaku przyprawami i kostkami bulionowymi. Jajka ugotować na twardo i odstawić na bok. Chleb posiekać w kosteczkę i usmażyć na maśle na brązowo-złoto. Do zupy dodać posiekaną natkę pietruszki. Podawać z jajkiem.