Składniki :
- – 1 kg gotowanych ziemniaków
- – 1 duża kula mozzarelli
- – 2 jajka
- – garść startego żółtego sera
- – 1 łyżka stopionego masła
- – sól, pieprz
- – przesiana mąka
- – bułka tarta
- – tłuszcz do smażenia
Wykonanie :
Jeszcze ciepłe ziemniaki przepuścić przez maszynkę lub przetrzeć przez sito. Dodać ser, 1 jajko, stopione masło, przyprawić do smaku i wymieszać. Mozzarellę pokroić w małą kostkę. Z ziemniaczanej masy urywać po kawałku, formować placek, faszerować kostką mozzarelli, zalepiać i formować kule. Obtaczać w przesianej mące. Pozostałe jajko lekko roztrzepać, maczać w nim kule ziemniaczane, panierować w bułce tartej i smażyć na złoto najlepiej na głębokim tłuszczu. Do masy można też dodać zieleninę.