Składniki :

  • – 1 kg gotowanych ziemniaków
  • – 1 duża kula mozzarelli
  • – 2 jajka
  • – garść startego żółtego sera
  • – 1 łyżka stopionego masła
  • – sól, pieprz
  • – przesiana mąka
  • – bułka tarta
  • – tłuszcz do smażenia

Wykonanie :

Jeszcze ciepłe ziemniaki przepuścić przez maszynkę lub przetrzeć przez sito. Dodać ser, 1 jajko, stopione masło, przyprawić do smaku i wymieszać. Mozzarellę pokroić w małą kostkę. Z ziemniaczanej masy urywać po kawałku, formować placek, faszerować kostką mozzarelli, zalepiać i formować kule. Obtaczać w przesianej mące. Pozostałe jajko lekko roztrzepać, maczać w nim kule ziemniaczane, panierować w bułce tartej i smażyć na złoto najlepiej na głębokim tłuszczu. Do masy można też dodać zieleninę.