Składniki :

  • 10 średniej wielkości kiszonych ogórków [muszą być twarde! miękkich nie kupujemy]
  • 2 duże czerwone cebule
  • majeranek
  • koperek
  • pieprz
  • olej
  • masło
  • dojrzały pomidor

Wykonanie :
Ogórki siekamy na bardzo cieniutkie plasterki [firaneczki] i odstawiamy na bok.
Pomidora kroimy w średniej wielkości kostkę.
Cebulę siekamy na cieniutkie piórka [półksiężyce] i smażymy na oleju z masłem.
Cebulka ma tylko zmięknąć – nie smażymy jej na rumiano.
Odstawiamy ją do przestygnięcia na 10 minut.
Koperek drobno siekamy i dodajemy do ogórków.
W dużej salaterce łączymy wszystkie składniki i przyprawiamy do smaku pieprzem i majerankiem.
Całość mieszamy z łyżką oleju.

Tak sporządzoną salsę podajemy do grillowanych mięs;)