Składniki :

  • 0,5 kg piersi z indyka
  • 4 szklanki drobiowego odchudzonego rosołu lub bardzo mocnego bulionu warzywnego (klasyczny rosołowy skład warzyw tylko bez mięsa)
  • jogurt naturalny
  • 1 ząbek czosnku
  • płaska łyżka curry, płaska łyżeczka kurkumy, szczypta imbiru, słodkiej i ostrej papryki, sól, pieprz, łyżeczka suszonego czosnku, pieprz cytrynowy do smaku
  • natka pietruszki
  • sos tabasco do doprawienia
  • marchew,pietruszka,por,cebula i czosnek z rosołu/wywaru warzywnego zmiksowane na pulpę

Wykonanie :

Mięso pokroić, przyprawić solą, pieprzem, curry, paprykami, pieprzem cytrynowym, kurkumą i podsmażyć na łyżeczce oleju. Dodać połowę rosołu, przeciśnięty czosnek, pulpę warzywną i dokładnie wymieszać. Dusić na małym ogniu co jakiś czas mieszając. Dodać resztę rosołu, natkę pietruszki, sól, pieprz, suchy czosnek, tabasco, ponownie curry i kurkumę, imbir, pół szklanki jogurtu i dusić na małym ogniu. Sprawdzić smak po 10 minutach, ewentualnie doprawić jeśli trzeba. Jeśli sos jest zbyt rzadki – odparować. Podawać z pieczonymi warzywami.