Składniki :
- 0,5 kg piersi z indyka
- 4 szklanki drobiowego odchudzonego rosołu lub bardzo mocnego bulionu warzywnego (klasyczny rosołowy skład warzyw tylko bez mięsa)
- jogurt naturalny
- 1 ząbek czosnku
- płaska łyżka curry, płaska łyżeczka kurkumy, szczypta imbiru, słodkiej i ostrej papryki, sól, pieprz, łyżeczka suszonego czosnku, pieprz cytrynowy do smaku
- natka pietruszki
- sos tabasco do doprawienia
- marchew,pietruszka,por,cebula i czosnek z rosołu/wywaru warzywnego zmiksowane na pulpę
Wykonanie :
Mięso pokroić, przyprawić solą, pieprzem, curry, paprykami, pieprzem cytrynowym, kurkumą i podsmażyć na łyżeczce oleju. Dodać połowę rosołu, przeciśnięty czosnek, pulpę warzywną i dokładnie wymieszać. Dusić na małym ogniu co jakiś czas mieszając. Dodać resztę rosołu, natkę pietruszki, sól, pieprz, suchy czosnek, tabasco, ponownie curry i kurkumę, imbir, pół szklanki jogurtu i dusić na małym ogniu. Sprawdzić smak po 10 minutach, ewentualnie doprawić jeśli trzeba. Jeśli sos jest zbyt rzadki – odparować. Podawać z pieczonymi warzywami.