Składniki :
- – 30 dag mielonej cielęciny
- – 30 dag mielonej wieprzowiny
- – średnia cebula
- – 2 ząbki czosnku
- – pęczek natki pietruszki
- – 2 łyżeczki przyprawy do mięsa mielonego (polecam kamis)
- – sól, pieprz, łyżeczka musztardy sarepskiej
- Na sos :
- – 50 dag jogurtu naturalnego
- – ząbek czosnku
- – 4 łyżki stopionego masła
- – 1/2 pęczka koperku
Wykonanie :
Natkę i koperek drobno posiekać . Cebulę pokroić w drobną kostkę . Czosnek przecisnąć przez praskę . Wymieszać oba rodzaje mięsa, dodać posiekaną cebulę, zmiażdżony czosnek i natkę . Doprawić musztardą, przyprawą do mięsa mielonego oraz solą i pieprzem . Z masy uformować kiełbaski o grubości 3 cm . Nabijać je na metalowe szpikulce . Ułożyć na grillu i opiekać ze wszystkich stron około 10 minut . Czosnek na sos obrać i posiekać, wymieszać z jogurtem, stopionym masłem i koperkiem . Podawać do mięsa .