Składniki :

  • – 30 dag mielonej cielęciny
  • – 30 dag mielonej wieprzowiny
  • – średnia cebula
  • – 2 ząbki czosnku
  • – pęczek natki pietruszki
  • – 2 łyżeczki przyprawy do mięsa mielonego (polecam kamis)
  • – sól, pieprz, łyżeczka musztardy sarepskiej
  • Na sos :
  • – 50 dag jogurtu naturalnego
  • – ząbek czosnku
  • – 4 łyżki stopionego masła
  • – 1/2 pęczka koperku

Wykonanie :

Natkę i koperek drobno posiekać . Cebulę pokroić w drobną kostkę . Czosnek przecisnąć przez praskę . Wymieszać oba rodzaje mięsa, dodać posiekaną cebulę, zmiażdżony czosnek i natkę . Doprawić musztardą, przyprawą do mięsa mielonego oraz solą i pieprzem . Z masy uformować kiełbaski o grubości 3 cm . Nabijać je na metalowe szpikulce . Ułożyć na grillu i opiekać ze wszystkich stron około 10 minut . Czosnek na sos obrać i posiekać, wymieszać z jogurtem, stopionym masłem i koperkiem . Podawać do mięsa .