Składniki :
- – 400 g mięsa mielonego z piersi kurczaka
- – 4 garście mrożonego szpinaku liściowego
- – 4 ząbki czosnku
- – 1 jajko
- – 2 marchewki
- – 1 seler naciowy
- – 1 cebula
- – 1 łyżeczka mąki
- – szczypta kurkumy
- – oliwa z oliwek
- – jogurt naturalny
- – 200 g (2 torebki) brązowego ryżu (lub białego)
- – sól, pieprz, zioła według uznania
Wykonanie :
Mięso wymieszać z jajkiem i przyprawami . Szpinak rozmrozić, odsączyć, posiekać i przesmażyć z czosnkiem na oliwie . Dodać do mięsa, wymieszać, uformować pulpety . Do garnka wlać wodę, dodać pokrojone warzywa, chwilę pogotować . Włożyć pulpety, gotować okolo 15 minut . Kurkumę, mąkę i jogurt wymieszać razem, wlać do pulpetów . Doprawić sos solą, pieprzem i ziołami według uznania . Zagotować, podawać z ryżem – najlepiej brązowym .