Składniki :

  • – 400 g mięsa mielonego z piersi kurczaka
  • – 4 garście mrożonego szpinaku liściowego
  • – 4 ząbki czosnku
  • – 1 jajko
  • – 2 marchewki
  • – 1 seler naciowy
  • – 1 cebula
  • – 1 łyżeczka mąki
  • – szczypta kurkumy
  • – oliwa z oliwek
  • – jogurt naturalny
  • – 200 g (2 torebki) brązowego ryżu (lub białego)
  • – sól, pieprz, zioła według uznania

Wykonanie :

Mięso wymieszać z jajkiem i przyprawami . Szpinak rozmrozić, odsączyć, posiekać i przesmażyć z czosnkiem na oliwie . Dodać do mięsa, wymieszać, uformować pulpety . Do garnka wlać wodę, dodać pokrojone warzywa, chwilę pogotować . Włożyć pulpety, gotować okolo 15 minut . Kurkumę, mąkę i jogurt wymieszać razem, wlać do pulpetów . Doprawić sos solą, pieprzem i ziołami według uznania . Zagotować, podawać z ryżem – najlepiej brązowym .