Składniki :
- 0,7 kg mielonej łopatki
- 1 czerwona papryka
- 1 czerwona cebula
- 4 przeciśnięte ząbki czosnku
- 7 łyżek sosu słodko-kwaśnego
- sól, pieprz, mieszanka przypraw włoska lub orientalna
- 2/3 szklanki otrębów pszennych
- 1 szklanka otrębów owsianych
- 3 jajka
- 2 pomidory
- 1 duża utarta na wiórki marchew
- opakowanie mozzarelli
Wykonanie :
Do mięsa dodać posiekaną cebulę, paprykę i marchew, przyprawy, sos słodko-kwaśny, jajka, otręby, czosnek i całość bardzo dokładnie wyrobić. Na blaszce rozłożyć papier do pieczenia, na nim grube plastry pomidorów (przyprawione) a następnie na każdego pomidora kłaść dużego kotleta. Na każdego kotleta układać po plasterku mozzarelli i w ten sposób przygotowaną całość piec w 180*C przez 40 minut grzanie góra dół. Podawać z sałatkami i dowolnymi sosami i dodatkami.