Składniki :

  • 0,7 kg mielonej łopatki
  • 1 czerwona papryka
  • 1 czerwona cebula
  • 4 przeciśnięte ząbki czosnku
  • 7 łyżek sosu słodko-kwaśnego
  • sól, pieprz, mieszanka przypraw włoska lub orientalna
  • 2/3 szklanki otrębów pszennych
  • 1 szklanka otrębów owsianych
  • 3 jajka
  • 2 pomidory
  • 1 duża utarta na wiórki marchew
  • opakowanie mozzarelli

Wykonanie :

Do mięsa dodać posiekaną cebulę, paprykę i marchew, przyprawy, sos słodko-kwaśny, jajka, otręby, czosnek i całość bardzo dokładnie wyrobić. Na blaszce rozłożyć papier do pieczenia, na nim grube plastry pomidorów (przyprawione) a następnie na każdego pomidora kłaść dużego kotleta. Na każdego kotleta układać po plasterku mozzarelli i w ten sposób przygotowaną całość piec w 180*C przez 40 minut grzanie góra dół. Podawać z sałatkami i dowolnymi sosami i dodatkami.