Składniki :
- 0,5 kg mielonej szynki wieprzowej
- 1 średnia cebula
- mały kawałek pora
- 2 jajka
- 1 przeciśnięty ząbek czosnku
- sól, pieprz, przyprawa do wieprzowiny
- pół pęczka posiekanej natki pietruszki
- 2 łyżeczki masła
- 0,2 kg małych pieczarek
- 0,5 kg ugotowanych ziemniaków
Wykonanie :
Na jednej łyżeczce masła wysmażyć posiekaną cebulę, pora i pieczarki posiekane w drobne kawałki [przyprawione] i przestudzić. Dodać do mięsa razem z czosnkiem, przyprawami, pietruszką i dokładnie wymieszać. Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie, odcedzić, zagnieść na piure z dodatkiem masła i przestudzić. Do ziemniaków dodać jajka, całość dokładnie wymieszać a następnie wydzielać małe kawałki, rozkładać je na płasko, faszerować mięsem z pieczarkami i zaklejać tak, by powstał płaski kotlecik. Smażyć bezpośrednio na tłuszczu lub panierować w jajku i bułce tartej i dopiero smażyć. Podawać z sałatkami.