Składniki :

  • 0,5 kg mielonej szynki wieprzowej
  • 1 średnia cebula
  • mały kawałek pora
  • 2 jajka
  • 1 przeciśnięty ząbek czosnku
  • sól, pieprz, przyprawa do wieprzowiny
  • pół pęczka posiekanej natki pietruszki
  • 2 łyżeczki masła
  • 0,2 kg małych pieczarek
  • 0,5 kg ugotowanych ziemniaków

Wykonanie :

Na jednej łyżeczce masła wysmażyć posiekaną cebulę, pora i pieczarki posiekane w drobne kawałki [przyprawione] i przestudzić. Dodać do mięsa razem z czosnkiem, przyprawami, pietruszką i dokładnie wymieszać. Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie, odcedzić, zagnieść na piure z dodatkiem masła i przestudzić. Do ziemniaków dodać jajka, całość dokładnie wymieszać a następnie wydzielać małe kawałki, rozkładać je na płasko, faszerować mięsem z pieczarkami i zaklejać tak, by powstał płaski kotlecik. Smażyć bezpośrednio na tłuszczu lub panierować w jajku i bułce tartej i dopiero smażyć. Podawać z sałatkami.