Składniki :

  • 4 grube filety z dorsza bez skóry
  • 5 ugotowanych dużych ziemniaków
  • 2 jajka
  • 1 biała cebula
  • 1 por
  • łyżka masła
  • 4 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • olej do smażenia
  • sól, pieprz, chili w płatkach, łyżeczka curry tikka masala
  • bułka tarta do panierowania
  • 1/3 szklanki tartego parmezanu
  • 3 przeciśnięte ząbki czosnku
  • sok z połowy cytryny

Wykonanie :

Ziemniaki po ugotowaniu zagnieść i przestudzić. Wymieszać ze zmieloną surową rybą, przyprawami, jajkami, natką, cytryną, czosnkiem, usmażoną na maśle posiekaną drobno cebulą i porem – również przestudzoną. Po dokładnym wymieszaniu składników formować krokiety, panierować w bułce wymieszanej z parmezanem i smażyć jak klasyczne kotlety z obu stron na rumiano. Podawać do sałatek.