Składniki :
- 4 grube filety z dorsza bez skóry
- 5 ugotowanych dużych ziemniaków
- 2 jajka
- 1 biała cebula
- 1 por
- łyżka masła
- 4 łyżki posiekanej natki pietruszki
- olej do smażenia
- sól, pieprz, chili w płatkach, łyżeczka curry tikka masala
- bułka tarta do panierowania
- 1/3 szklanki tartego parmezanu
- 3 przeciśnięte ząbki czosnku
- sok z połowy cytryny
Wykonanie :
Ziemniaki po ugotowaniu zagnieść i przestudzić. Wymieszać ze zmieloną surową rybą, przyprawami, jajkami, natką, cytryną, czosnkiem, usmażoną na maśle posiekaną drobno cebulą i porem – również przestudzoną. Po dokładnym wymieszaniu składników formować krokiety, panierować w bułce wymieszanej z parmezanem i smażyć jak klasyczne kotlety z obu stron na rumiano. Podawać do sałatek.