Składniki :

  • 4 szklanki ugotowanego ryżu z solą i kurkumą
  • 2 jajka
  • bułka tarta
  • olej kokosowy
  • 3 przeciśnięte ząbki czosnku
  • 0,5 kg mielonej wołowiny
  • 1 posiekana drobno cebula i wysmażona na maśle
  • sól, pieprz, pół łyżeczki tartego imbiru, szczypta mielonej kolendry, chili w płatkach, sosy do mięsa do smaku – sojowy, rybny, ostrygowy

Wykonanie :

Mięso po przyprawieniu sosami, przyprawami, czosnkiem i wymieszane z cebulą dokładnie wymieszać a następnie ostudzonym ryżem wymieszanym z jajkami obtoczyć tak, by powstała ryżowa kuleczka z mięsnym nadzieniem. Kulki ryżowe obtaczać w bułce tartej i smażyć na rumiano na większej ilości oleju kokosowego. Podawać jako przystawki z warzywnymi sałatkami tajskimi.