Składniki :
- 4 szklanki ugotowanego ryżu z solą i kurkumą
- 2 jajka
- bułka tarta
- olej kokosowy
- 3 przeciśnięte ząbki czosnku
- 0,5 kg mielonej wołowiny
- 1 posiekana drobno cebula i wysmażona na maśle
- sól, pieprz, pół łyżeczki tartego imbiru, szczypta mielonej kolendry, chili w płatkach, sosy do mięsa do smaku – sojowy, rybny, ostrygowy
Wykonanie :
Mięso po przyprawieniu sosami, przyprawami, czosnkiem i wymieszane z cebulą dokładnie wymieszać a następnie ostudzonym ryżem wymieszanym z jajkami obtoczyć tak, by powstała ryżowa kuleczka z mięsnym nadzieniem. Kulki ryżowe obtaczać w bułce tartej i smażyć na rumiano na większej ilości oleju kokosowego. Podawać jako przystawki z warzywnymi sałatkami tajskimi.