Składniki :
- 1 pierś z kurczaka
- mała puszka ananasa
- sok z puszki po ananasach
- 1 żółta papryka, 1 czerwona i 1 zielona
- 1 mała cebula
- sok z cytryny
- 2 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżka sosu rybnego
- 1/3 łyżeczki płatków chili
- mąka ziemniaczana do zagęszczenia sosu
- świeży imbir do smaku [ilość wedle uznania]
- olej kokosowy do usmażenia kurczaka
- sól, pieprz
- szczypiorek do podania
- ryż jaśminowy
Wykonanie :
Mięso pokroić w kostkę lub grubsze paski i przyprawić do smaku solą, pieprzem, sosem sojowym, rybnym, przeciśniętym ząbkiem czosnku, płatkami chili, imbirem i wysmażyć na rumiano na oleju kokosowym. Dodać do kurczaka pokrojonego w kostkę ananasa, sok z puszki po ananasach, pokrojone papryki, cebulę, i całość dusić co jakiś czas mieszając. Po 10 minutach sprawdzić smak, doprawić, dodać szklankę wody, zagotować, lekko zagęścić mąką ziemniaczaną, zagotować, sprawdzić smak, doprawić i dodać sok z cytryny. Na koniec dodać posiekany szczypiorek i od razu podawać z ryżem jaśminowym.