Składniki :

  • 1 pierś z kurczaka
  • mała puszka ananasa
  • sok z puszki po ananasach
  • 1 żółta papryka, 1 czerwona i 1 zielona
  • 1 mała cebula
  • sok z cytryny
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżka sosu rybnego
  • 1/3 łyżeczki płatków chili
  • mąka ziemniaczana do zagęszczenia sosu
  • świeży imbir do smaku [ilość wedle uznania]
  • olej kokosowy do usmażenia kurczaka
  • sól, pieprz
  • szczypiorek do podania
  • ryż jaśminowy

Wykonanie :

Mięso pokroić w kostkę lub grubsze paski i przyprawić do smaku solą, pieprzem, sosem sojowym, rybnym, przeciśniętym ząbkiem czosnku, płatkami chili, imbirem i wysmażyć na rumiano na oleju kokosowym. Dodać do kurczaka pokrojonego w kostkę ananasa, sok z puszki po ananasach, pokrojone papryki, cebulę, i całość dusić co jakiś czas mieszając. Po 10 minutach sprawdzić smak, doprawić, dodać szklankę wody, zagotować, lekko zagęścić mąką ziemniaczaną, zagotować, sprawdzić smak, doprawić i dodać sok z cytryny. Na koniec dodać posiekany szczypiorek i od razu podawać z ryżem jaśminowym.