Składniki :

  • łyżka masła
  • mąka pszenna 3 łyżki
  • szczypiorek
  • 2 kostki rosołowe drobiowe [można pominąć]
  • 2 szklanki wody
  • pieprz, sól
  • słoiczek szczawiu lub świeży szczaw [polecam drugą opcję]
  • 2 ugotowane na twardo jajka
  • 1/3 piersi z kurczaka [pokrojona w paski, przyprawiona i usmażona na maśle]
  • koperek
  • cytryna do dokwaszenia [opcjonalnie]
  • 3 małe ząbki czosnku
  • opakowanie świeżego szpinaku

Wykonanie :

Na maśle lekko przesmażyć mąkę, dodać wodę, kostki rosołowe, przyprawy, chwilę pogotować a następnie dodać wcześniej zmiksowany na gładko szpinak ze szczawiem i czosnkiem.
Gotować na małym ogniu 15 minut.
Dodać posiekany szczypiorek, koperek, wcześniej usmażonego kurczaka i pokrojonego w małe kosteczki i ewentualnie doprawić sokiem cytrynowym w razie, gdyby zupa była zbyt mało kwaśna.
Podawać z jajkiem na twardo.
11112222233333