Składniki :
- łyżka masła
- mąka pszenna 3 łyżki
- szczypiorek
- 2 kostki rosołowe drobiowe [można pominąć]
- 2 szklanki wody
- pieprz, sól
- słoiczek szczawiu lub świeży szczaw [polecam drugą opcję]
- 2 ugotowane na twardo jajka
- 1/3 piersi z kurczaka [pokrojona w paski, przyprawiona i usmażona na maśle]
- koperek
- cytryna do dokwaszenia [opcjonalnie]
- 3 małe ząbki czosnku
- opakowanie świeżego szpinaku
Wykonanie :
Na maśle lekko przesmażyć mąkę, dodać wodę, kostki rosołowe, przyprawy, chwilę pogotować a następnie dodać wcześniej zmiksowany na gładko szpinak ze szczawiem i czosnkiem.
Gotować na małym ogniu 15 minut.
Dodać posiekany szczypiorek, koperek, wcześniej usmażonego kurczaka i pokrojonego w małe kosteczki i ewentualnie doprawić sokiem cytrynowym w razie, gdyby zupa była zbyt mało kwaśna.
Podawać z jajkiem na twardo.
no ja sama siebie też zaskoczyłam muszę przyznać :D a jeszcze bardziej się zaskoczyłam szpinakiem :D
No i miałaś rację. Zaskoczyłaś mnie tym podsmażonym kurczakiem