Składniki :

  • pół szklanki tartego parmezanu
  • opakowanie gorgonzoli
  • 1 duży brokuł
  • 2 łyżki marynowanych papryczek jalapeno
  • 4 przeciśnięte ząbki czosnku
  • makaron typu muszelki
  • 4 łyżki mascarpone
  • 1 cebula
  • mały kawałek pora
  • łyżka masła
  • szklanka szpinaku
  • sól, pieprz

Wykonanie :

Na maśle podsmażyć posiekaną cebulę z porem i czosnkiem, dodać szpinak i przyprawy i smażyć kilka minut razem. Dodać mascarpone, papryczki jalapeno, gorgonzolę i parmezan. Następnie dusić całość aż sery się rozpuszczą. Brokuł ugotować w osolonej wodzie a następnie dodać podzielonego na różyczki do sosu. Dusić razem 4 minuty na małym ogniu. Sprawdzić smak, ponownie doprawić do smaku i dodać ugotowany makaron. Całość wymieszać i od razu podawać.