Składniki :
- 1 opakowanie mieszanki owoców morza
- 1 opakowanie średniej wielkości krewetek
- 1 cebula
- 6 ząbków czosnku
- natka pietruszki lub kolendra
- puszka mleczka kokosowego
- 6 suszonych pomidorów
- szklanka białego wytrawnego wina
- szklanka namoczonych i posiekanych grzybków mun
- 1 duży pomidor
- pół szklanki małych słodkich pomidorków
- łyżeczka masła
- łyżka oliwy z chili
- sos sriracha, sos rybny
- sól, pieprz
- sok z połowy cytryny
- dowolny ulubiony makaron
Wykonanie :
Na maśle z oliwą wysmażyć posiekaną cebulę z czosnkiem, dodać owoce morza, przyprawić i wysmażyć całość razem kilka chwil cały czas mieszając by czosnek się nie przypalił. Dodać sok cytrynowy, pokrojone drobno suszone pomidory, zmiksowanego świeżego pomidora z małymi pomidorkami, sos sriracha i rybny do smaku, wino, grzyby i dusić 10 minut. Następnie dodać rozmieszane mleczko kokosowe i dusić kolejne 10 minut. Sprawdzić smak, doprawić wedle gustu sosem rybnym i ostrym sriracha i na koniec dodać kolendrę i szczypiorek. Wymieszać z ugotowanym makaronem i od razu podawać.
