Składniki :

  • 1 opakowanie mieszanki owoców morza
  • 1 opakowanie średniej wielkości krewetek
  • 1 cebula
  • 6 ząbków czosnku
  • natka pietruszki lub kolendra
  • puszka mleczka kokosowego
  • 6 suszonych pomidorów
  • szklanka białego wytrawnego wina
  • szklanka namoczonych i posiekanych grzybków mun
  • 1 duży pomidor
  • pół szklanki małych słodkich pomidorków
  • łyżeczka masła
  • łyżka oliwy z chili
  • sos sriracha, sos rybny
  • sól, pieprz
  • sok z połowy cytryny
  • dowolny ulubiony makaron

Wykonanie :

Na maśle z oliwą wysmażyć posiekaną cebulę z czosnkiem, dodać owoce morza, przyprawić i wysmażyć całość razem kilka chwil cały czas mieszając by czosnek się nie przypalił. Dodać sok cytrynowy, pokrojone drobno suszone pomidory, zmiksowanego świeżego pomidora z małymi pomidorkami, sos sriracha i rybny do smaku, wino, grzyby i dusić 10 minut. Następnie dodać rozmieszane mleczko kokosowe i dusić kolejne 10 minut. Sprawdzić smak, doprawić wedle gustu sosem rybnym i ostrym sriracha i na koniec dodać kolendrę i szczypiorek. Wymieszać z ugotowanym makaronem i od razu podawać.