Składniki :
- opakowanie makaronu kokardki
- 0,2 kg mielonej wołowiny
- 0,2 kg mielonej wieprzowiny (najlepiej mięso z łopatki)
- 2 jajka
- 1 mała namoczona w wodzie lub mleku bułka
- sól, pieprz, przyprawa do wołowiny i wieprzowiny, curry i papryka słodka
- szklanka suszonych grzybów – ugotowanych i pokrojonych na mniejsze kawałki
- 15 dużych pieczarek
- 2 łyżki masła
- olej
- 1 biała cebula
- 1/3 szklanki tartego parmezanu
- szklanka tartej goudy
Wykonanie :
Na maśle z olejem usmażyć posiekaną cebulę z ugotowanymi grzybami i pieczarkami. Makaron ugotować al’dente w osolonej wodzie. Do mięsa dodać jajka, odciśniętą bułkę, przyprawy i dokładnie je wyrobić. Uformować małe kuleczki. Sery wymieszać ze sobą dokładnie. Makaron wymieszać z usmażonymi grzybami tak, by cały był dokładnie nimi pokryty i dobrze zmieszany. Ułożyć makaron z grzybami w naczyniu żaroodpornym a następnie na wierzchu ułożyć klopsiki. Całość posypać serami i całość zapiekać pod przykryciem w 180*C 30 minut a następnie odkryć i zapiec ostatnie kilka minut ser na rumiano.