Składniki :

  • opakowanie makaronu kokardki
  • 0,2 kg mielonej wołowiny
  • 0,2 kg mielonej wieprzowiny (najlepiej mięso z łopatki)
  • 2 jajka
  • 1 mała namoczona w wodzie lub mleku bułka
  • sól, pieprz, przyprawa do wołowiny i wieprzowiny, curry i papryka słodka
  • szklanka suszonych grzybów – ugotowanych i pokrojonych na mniejsze kawałki
  • 15 dużych pieczarek
  • 2 łyżki masła
  • olej
  • 1 biała cebula
  • 1/3 szklanki tartego parmezanu
  • szklanka tartej goudy

Wykonanie :

Na maśle z olejem usmażyć posiekaną cebulę z ugotowanymi grzybami i pieczarkami. Makaron ugotować al’dente w osolonej wodzie. Do mięsa dodać jajka, odciśniętą bułkę, przyprawy i dokładnie je wyrobić. Uformować małe kuleczki. Sery wymieszać ze sobą dokładnie. Makaron wymieszać z usmażonymi grzybami tak, by cały był dokładnie nimi pokryty i dobrze zmieszany. Ułożyć makaron z grzybami w naczyniu żaroodpornym a następnie na wierzchu ułożyć klopsiki. Całość posypać serami i całość zapiekać pod przykryciem w 180*C 30 minut a następnie odkryć i zapiec ostatnie kilka minut ser na rumiano.