Składniki :
- – 1 cebula
- – 4 łyżki oleju
- – 400 ml bulionu drobiowego
- – 15 dag dobrze schłodzonego masła orzechowego (lub zwykłego jeśli nie ma orzechowego)
- – odrobina bardzo ostrego sosu chili np. tao tao
- – 70 dag piersi z kurczaka
- – 3 strąki czerwonej papryki
- – 3 ząbki czosnku
- – sok z 1 cytryny
- – sól, pieprz
Wykonanie :
Cebulę drobno posiekać i zeszklić na łyżce oleju. Stopniowo dolewać bulion i kawałeczki masła, cały czas mieszając, zagotować. Dodać sos chili, wymieszać i przestudzić. Kurczaka pokroić w długie paski. Paprykę pokroić w ćwiartki, z czego 1 strąk w nieduże kawałki. Kurczaka nabić na drewniane patyczki do szaszłyków tak, by utworzyły falę, przetykając je kawałkami papryki. Czosnek drobno posiekać lub przecisnąć przez praskę. Wymieszać z sokiem cytrynowym i resztą oleju. Skropić przygotowane szaszłyki i odstawić na 1h. Szaszłyki grillować z każdej strony po 4-5 minut. Przyprawić solą i pieprzem. Na ruszcie ułożyć też małe kawałki papryki. grillować aż na skórce pojawią sie czarne paski. Szaszłyki podawać z grillowanymi kawałkami papryki i wcześniej przygotowanym dipem.