Składniki :

  • 10 dojrzałych pomidorów
  • 4 łyżki oliwy z chili lub oleju
  • 1 łyżka pasty pomidorowej albo koncentratu
  • łyżka keczupu
  • 2 łyżki miodu
  • 1 posiekana drobno czerwona cebula
  • łyżka soku cytrynowego
  • koperek
  • sól, pieprz
  • 1 przeciśnięty ząbek czosnku
  • szczypiorek
  • woda do rozrzedzenia sosu w razie konieczności

Wykonanie :

Pomidory pokroić w plasterki i ułożyć w wachlarz na półmisku. Z pozostałych składników poza zieleniną i pokrojoną cebulką zmiksować gładki sos [w razie zbyt dużej gęstości rozrzedzić sos wodą], sprawdzić smak, doprawić wedle gustu a następnie dodać posiekaną cebulę i zieleninę, a następnie polać pomidory. Podawać lekko schłodzone.