Składniki :
- 10 dojrzałych pomidorów
- 4 łyżki oliwy z chili lub oleju
- 1 łyżka pasty pomidorowej albo koncentratu
- łyżka keczupu
- 2 łyżki miodu
- 1 posiekana drobno czerwona cebula
- łyżka soku cytrynowego
- koperek
- sól, pieprz
- 1 przeciśnięty ząbek czosnku
- szczypiorek
- woda do rozrzedzenia sosu w razie konieczności
Wykonanie :
Pomidory pokroić w plasterki i ułożyć w wachlarz na półmisku. Z pozostałych składników poza zieleniną i pokrojoną cebulką zmiksować gładki sos [w razie zbyt dużej gęstości rozrzedzić sos wodą], sprawdzić smak, doprawić wedle gustu a następnie dodać posiekaną cebulę i zieleninę, a następnie polać pomidory. Podawać lekko schłodzone.