Składniki :

  • 4 grube filety dowolnej ulubionej ryby
  • ryż do podania
  • pęczek kolendry
  • 2 czerwone papryki
  • pęczek szczypiorku
  • olej kokosowy
  • mąka ryżowa lub ziemniaczana do zagęszczenia sosu
  • bułka tarta
  • jajko
  • 2 szklanki rosołu drobiowego jako baza sosu [może być też rosół z kostki lub po prostu woda]
  • 2 łyżki sosu rybnego
  • 2 łyżki sosu ostrygowego
  • 2 posiekane papryczki chili
  • pół łyżki brązowego cukru
  • pół łyżki octu winnego lub ryżowego
  • sól, chili w płatkach
  • 2 cm utartego korzenia imbiru

Wykonanie :

Na początku rybę podzielić na mniejsze kawałki, przyprawić solą i chili, opanierować w jajku i bułce tartej i usmażyć na oleju kokosowym na rumiano z obu stron. Rybę zdjąć z patelni a na tłuszczu po jej smażeniu zagrzać rosół, dodać wszystkie sosy, ocet, cukier, imbir, posiekane chili, posiekaną paprykę a następnie gotować na małym ogniu 10 minut. Po tym czasie dodać posiekaną kolendrę i szczypiorek a sos zagęścić. Sprawdzić smak sosu, doprawić w razie konieczności [powinien być słodko-ostro-kwaśny] i włożyć do niego usmażoną rybę. Dusić razem całość na małym ogniu 3 minuty pod przykryciem by ryba lekko przeszła smakiem sosu. Podawać z ryżem.