Składniki :
- 4 grube filety dowolnej ulubionej ryby
- ryż do podania
- pęczek kolendry
- 2 czerwone papryki
- pęczek szczypiorku
- olej kokosowy
- mąka ryżowa lub ziemniaczana do zagęszczenia sosu
- bułka tarta
- jajko
- 2 szklanki rosołu drobiowego jako baza sosu [może być też rosół z kostki lub po prostu woda]
- 2 łyżki sosu rybnego
- 2 łyżki sosu ostrygowego
- 2 posiekane papryczki chili
- pół łyżki brązowego cukru
- pół łyżki octu winnego lub ryżowego
- sól, chili w płatkach
- 2 cm utartego korzenia imbiru
Wykonanie :
Na początku rybę podzielić na mniejsze kawałki, przyprawić solą i chili, opanierować w jajku i bułce tartej i usmażyć na oleju kokosowym na rumiano z obu stron. Rybę zdjąć z patelni a na tłuszczu po jej smażeniu zagrzać rosół, dodać wszystkie sosy, ocet, cukier, imbir, posiekane chili, posiekaną paprykę a następnie gotować na małym ogniu 10 minut. Po tym czasie dodać posiekaną kolendrę i szczypiorek a sos zagęścić. Sprawdzić smak sosu, doprawić w razie konieczności [powinien być słodko-ostro-kwaśny] i włożyć do niego usmażoną rybę. Dusić razem całość na małym ogniu 3 minuty pod przykryciem by ryba lekko przeszła smakiem sosu. Podawać z ryżem.