Składniki :

  • – ryż (najlepiej brązowy)
  • – cebula
  • – ząbek czosnku
  • – bakłażan
  • – cukinia
  • – strąk zielonej papryki
  • – 3 pomidory
  • – 2 łyżki masła
  • – 2 łyżeczki ziół prowansalskich
  • – kilka gałązek natki
  • Klopsiki :
  • – 1/2 kg mielonego mięsa wieprzowego lub drobiowego
  • – kajzerka
  • – jajko
  • – mleko
  • – 4 łyżki oleju
  • – sól i pieprz

Wykonanie :

Ryż ugotować na sypko w dużej ilości osolonej wody (ok. 20 minut), odcedzić . Cebulę i czosnek obrać, posiekać . Bakłażan, cukinię i pomidory umyć, pokroić w kostkę . Paprykę oczyścić i pokroić w cienkie paski . Masło stopić na patelni, zeszklić cebulę z czosnkiem . Dodać bakłażan, cukinię, pomidory i paprykę, posypać ziołami i wymieszać . Smażyć 10 minut . Dodać ryż, wymieszać, przyprawić do smaku .

Klopsiki : kajzerkę namoczyć w mleku . Dodać do mięsa razem z jajkiem, wyrobić, przyprawić do smaku . Olej rozgrzać na patelni i usmażyć klopsiki ze wszystkich stron . Ułożyć na ryżu . Udekorować natką .