Składniki :
- – ryż (najlepiej brązowy)
- – cebula
- – ząbek czosnku
- – bakłażan
- – cukinia
- – strąk zielonej papryki
- – 3 pomidory
- – 2 łyżki masła
- – 2 łyżeczki ziół prowansalskich
- – kilka gałązek natki
- Klopsiki :
- – 1/2 kg mielonego mięsa wieprzowego lub drobiowego
- – kajzerka
- – jajko
- – mleko
- – 4 łyżki oleju
- – sól i pieprz
Wykonanie :
Ryż ugotować na sypko w dużej ilości osolonej wody (ok. 20 minut), odcedzić . Cebulę i czosnek obrać, posiekać . Bakłażan, cukinię i pomidory umyć, pokroić w kostkę . Paprykę oczyścić i pokroić w cienkie paski . Masło stopić na patelni, zeszklić cebulę z czosnkiem . Dodać bakłażan, cukinię, pomidory i paprykę, posypać ziołami i wymieszać . Smażyć 10 minut . Dodać ryż, wymieszać, przyprawić do smaku .
Klopsiki : kajzerkę namoczyć w mleku . Dodać do mięsa razem z jajkiem, wyrobić, przyprawić do smaku . Olej rozgrzać na patelni i usmażyć klopsiki ze wszystkich stron . Ułożyć na ryżu . Udekorować natką .