Składniki :

  • 2 opakowania szynki szwarcwaldzkiej w plasterkach
  • 1 duży seler
  • 1 łyżeczka musztardy francuskiej
  • 2 czubate łyżki jogurtu naturalnego typu greckiego
  • dowolna świeża zielenina do podania
  • sól, pieprz, szczypta cukru do smaku
  • sok z połowy cytryny
  • łyżka masła
  • łyżka oliwy

Wykonanie :

Na początku należy przygotować selera. Pokroić go w cienkie paski, przyprawić solą i odstawić na bok by warzywo nieco zmiękło. Następnie rozgrzać oliwę z masłem i smażyć kilka minut często mieszając. Następnie podlać nieco wodą i dusić pod przykryciem kolejne kilka minut by seler stał się miękki i wiotki. Zdjąć selera na sitko by odsączyć z nadmiaru płynu i przestudzić. Na półmisku rozłożyć plasterki szynki i ułożyć na środku przestudzonego selera. Jogurt rozmieszać z musztardą, solą, pieprzem, sokiem cytrynowym, cukrem [sos powinien być w smaku równomiernie słodko-kwaskowy] i polać szynkę z selerem. Na wierzchu przybrać ulubioną zieleniną.