Składniki :
- – opakowanie tortellini ze szpinakiem lub inne dowolne ulubione
- – 2 kostki rosołowe warzywne
- – pomidor
- – puszka zielonego groszku
- – 3 łyżki posiekanego koperku
- – brokuł
- Sos :
- – łyżka bulionu warzywnego
- – łyżka soku z cytryny
- – 1/3 łyżeczki musztardy
- – 1 ząbek czosnku
- – 2 łyżki oliwy
- – sól, pieprz, szczypta cukru
Wykonanie :
Ugotować tortellini w wodzie z dodatkiem kostek warzywnych i soli (odlać od razu 1 łyżkę bulionu do sosu), odcedzić, przelać zimną wodą i odstawić do odsączenia. Groszek przelać na sicie wodą i odcedzić. Pomidory pokroić w dość drobną kostkę. Tortellini połączyć z warzywami. Do pozostawionej łyżki bulionu z gotowania tortellini dodać sok cytrynowy, musztardę, zmiażdżony czosnek, sól, cukier i pieprz. Mieszać całość aż cukier się rozpuści, dodać oliwę i wymieszać. Sosem polać sałatkę, odstawić na 10-15 minut. Przed podaniem dodać koperek i jeszcze raz wymieszać.