Składniki :

  • – opakowanie tortellini ze szpinakiem lub inne dowolne ulubione
  • – 2 kostki rosołowe warzywne
  • – pomidor
  • – puszka zielonego groszku
  • – 3 łyżki posiekanego koperku
  • – brokuł
  • Sos :
  • – łyżka bulionu warzywnego
  • – łyżka soku z cytryny
  • – 1/3 łyżeczki musztardy
  • – 1 ząbek czosnku
  • – 2 łyżki oliwy
  • – sól, pieprz, szczypta cukru

Wykonanie :

Ugotować tortellini w wodzie z dodatkiem kostek warzywnych i soli (odlać od razu 1 łyżkę bulionu do sosu), odcedzić, przelać zimną wodą i odstawić do odsączenia. Groszek przelać na sicie wodą i odcedzić. Pomidory pokroić w dość drobną kostkę. Tortellini połączyć z warzywami. Do pozostawionej łyżki bulionu z gotowania tortellini dodać sok cytrynowy, musztardę, zmiażdżony czosnek, sól, cukier i pieprz. Mieszać całość aż cukier się rozpuści, dodać oliwę i wymieszać. Sosem polać sałatkę, odstawić na 10-15 minut. Przed podaniem dodać koperek i jeszcze raz wymieszać.