Składniki :

  • sałata lodowa
  • 10 polędwiczek indyczych zamarynowanych w 2 łyżkach sosu sojowego jasnego, 2 łyżkach sosu sojowego grzybowego, w soli i pieprzu oraz połowie małej papryczki halapenio posiekanej drobno
  • pomidorki koktajlowe
  • ogórek zielony
  • 2 ząbki czosnku
  • ser feta
  • ser gorgonzola
  • oliwki zielone
  • 1 duża cebula usmażona na maśle z ostrym olejem chili na złoto
  • oliwa z oliwek
  • pół małego halapenio drobno posiekanego
  • łyżeczka aceto balsamico albo soku cytrynowego
  • łyżka wody
  • sól, pieprz

Wykonanie :

Mięso zamarynować przez 1 lub 2 noce, wyjąć, obsmażyć na ostrym ogniu z obu stron na oleju, dodać płyn pozostały po marynowaniu, podusić razem kilka minut aż całość zgęstnieje i dodać wcześniej podsmażoną cebulę. Smażyć razem aż całość zacznie się ponownie rumienić. Zdjąć mięso, pokroić w paseczki, dodać ponownie na patelnię, posmażyć razem na rumiano a następnie zdjąć na półmisek a cebulę zdjąć jako składnik do dressingu. Do cebuli po smażeniu dodać aceto, halapenio, przyprawy, czosnek, oliwę i wodę i zmiksować blenderem na gładki mus. Warzywa pokroić dowolnie, wymieszać, dodać mięso, ponownie wymieszać i zalać dressingiem. Wymieszać wszystkie składniki, posypać pokrojonymi serami i podawać.