Składniki :
- sałata lodowa
- 10 polędwiczek indyczych zamarynowanych w 2 łyżkach sosu sojowego jasnego, 2 łyżkach sosu sojowego grzybowego, w soli i pieprzu oraz połowie małej papryczki halapenio posiekanej drobno
- pomidorki koktajlowe
- ogórek zielony
- 2 ząbki czosnku
- ser feta
- ser gorgonzola
- oliwki zielone
- 1 duża cebula usmażona na maśle z ostrym olejem chili na złoto
- oliwa z oliwek
- pół małego halapenio drobno posiekanego
- łyżeczka aceto balsamico albo soku cytrynowego
- łyżka wody
- sól, pieprz
Wykonanie :
Mięso zamarynować przez 1 lub 2 noce, wyjąć, obsmażyć na ostrym ogniu z obu stron na oleju, dodać płyn pozostały po marynowaniu, podusić razem kilka minut aż całość zgęstnieje i dodać wcześniej podsmażoną cebulę. Smażyć razem aż całość zacznie się ponownie rumienić. Zdjąć mięso, pokroić w paseczki, dodać ponownie na patelnię, posmażyć razem na rumiano a następnie zdjąć na półmisek a cebulę zdjąć jako składnik do dressingu. Do cebuli po smażeniu dodać aceto, halapenio, przyprawy, czosnek, oliwę i wodę i zmiksować blenderem na gładki mus. Warzywa pokroić dowolnie, wymieszać, dodać mięso, ponownie wymieszać i zalać dressingiem. Wymieszać wszystkie składniki, posypać pokrojonymi serami i podawać.
