Składniki :

  • 700g wołowiny (kawałek dowolny ale bez przerostów)
  • czerwona cebula
  • czerwona papryka
  • zielona papryka
  • żółta papryka
  • 1 mała cukinia
  • oliwa z chili
  • łyżka masła
  • rukola
  • mix sałat
  • sałata lodowa
  • pieprz zielony marynowany
  • sól, pieprz, przyprawa do steków, przyprawa cajun (skład : papryka słodka, papryka ostra, papryka chili, pieprz cayenne, pieprz czarny, oregano, czosnek, cebula, sól, tymianek)

Sos :

  • 4 łyżki śmietany 12%
  • 3 łyżki majonezu
  • łyżeczka musztardy
  • łyżka octu winnego
  • łyżeczka soku cytrynowego
  • sól, pieprz, szczypta przyprawy zatar
  • 5 przeciśniętych ząbków czosnku
  • szczypta oregano

Wykonanie :

Na maśle usmażyć cebulę, papryki, cukinię, zdjąć z patelni, dodać oliwę i usmażyć na rumiano wcześniej cienko pokrojoną wołowinę przyprawioną solą, pieprzem i przyprawą do steków i przyprawą cajun. Dodać ponownie warzywa i razem całość smażyć co jakiś czas mieszając. Na półmisku ułożyć posiekaną sałatę lodową, mix sałat, rukolę, ułożyć warzywa z wołowiną, polać wcześniej przygotowanym sosem (wszystkie składniki sosu należy połączyć i zmiksować na gładki sos) a na wierzchu sałatkę posypać marynowanym pieprzem dla dodania dodatkowej ostrości.