Składniki :
- 700g wołowiny (kawałek dowolny ale bez przerostów)
- czerwona cebula
- czerwona papryka
- zielona papryka
- żółta papryka
- 1 mała cukinia
- oliwa z chili
- łyżka masła
- rukola
- mix sałat
- sałata lodowa
- pieprz zielony marynowany
- sól, pieprz, przyprawa do steków, przyprawa cajun (skład : papryka słodka, papryka ostra, papryka chili, pieprz cayenne, pieprz czarny, oregano, czosnek, cebula, sól, tymianek)
Sos :
- 4 łyżki śmietany 12%
- 3 łyżki majonezu
- łyżeczka musztardy
- łyżka octu winnego
- łyżeczka soku cytrynowego
- sól, pieprz, szczypta przyprawy zatar
- 5 przeciśniętych ząbków czosnku
- szczypta oregano
Wykonanie :
Na maśle usmażyć cebulę, papryki, cukinię, zdjąć z patelni, dodać oliwę i usmażyć na rumiano wcześniej cienko pokrojoną wołowinę przyprawioną solą, pieprzem i przyprawą do steków i przyprawą cajun. Dodać ponownie warzywa i razem całość smażyć co jakiś czas mieszając. Na półmisku ułożyć posiekaną sałatę lodową, mix sałat, rukolę, ułożyć warzywa z wołowiną, polać wcześniej przygotowanym sosem (wszystkie składniki sosu należy połączyć i zmiksować na gładki sos) a na wierzchu sałatkę posypać marynowanym pieprzem dla dodania dodatkowej ostrości.