Składniki :

  • 8 ziemniaków ugotowanych w mundurkach
  • 0,5 kg małych pieczarek (najmniejszych jakie da się kupić)
  • 1 czerwona cebula
  • natka pietruszki
  • koperek
  • szczypiorek
  • sól, pieprz, przyprawa do ziemniaków, curry, słodka i ostra papryka, papryka wędzona
  • 10 cienkich plasterków boczku (surowe, wędzone lub parzone)
  • 2 łyżki masła
  • olej

Wykonanie :

Ziemniaki pokroić w kostkę, wrzucić na patelnię, wymieszać z przyprawą do ziemniaków i solą i podsmażyć na maśle z olejem. Pieczarki pokroić na połówki, przyprawić do smaku wszystkimi przyprawami poza przyprawą do ziemniaków i razem z posiekaną cebulą podsmażyć na drugiej części masła z olejem. Dodać do ziemniaków i lekko wymieszać. Zieleninę posiekać i dodać do ziemniaków z pieczarkami. Boczek ułożyć na patelni i wysmażyć całe plastry z tłuszczu. Sałatkę podawać z 2-3 plastrami boczku na porcję.