Składniki :

  • – 1 średnia cebula, drobno posiekana
  • – 3 średnie pomidory, drobno posiekane
  • – 1 łodyga selera naciowego, obrana i drobno posiekana
  • – 1 łyżka szczypiorku, drobno posiekanego
  • – 3 łyżki natki pietruszki, drobno posiekanej
  • – 3 ząbki czosnku, zmiażdżone
  • – 1 łyżeczka świeżych liści tymianku (nie jest to konieczne)
  • – 1 łyżka soku z limetki (ewentualnie cytrynowego)
  • – 2 łyżki słodkiego sosu chili
  • – 1/2 łyżeczki soli
  • – 1/2 łyżeczki pieprzu, świeżo zmielonego
  • – 8 nóżek kurczaka, obranych ze skóry
  • – 2 łyzki oliwy
  • – 2 łyżki brązowego cukru
  • – 2 szklanki bulionu z kurczaka
  • – 1 łyżka przecieru pomidorowego
  • – 2 średnie marchewki, pokrojone na centymetrowe kawałki
  • – 1 limetka, pokrojona na trójkątne kawałki (albo cytryna)

Wykonanie :

Połączyć cebulę, pomidory, selera, dymkę, natkę, czosnek, tymianek, sok z limetki, sos chili, sól i pieprz. Dołożyć nóżki kurczaka i wymieszać bardzo dokładnie. Odstawić na noc. Oliwę rozgrzać w dużym garnku, dosypać cukier i podgrzewać, aż pojawią sie bąbelki. Wyjąć kurczaka z marynaty (marynatę odstawić) i usmażyć porcjami. Włożyć mięso do garnka, dolać bulion, przecier pomidorowy, odstawioną marynatę, dokładnie wymieszać. Dodać marchew, i dusić na wolnym ogniu pod przykryciem przez 45 minut, obracając kurczaka co jakiś czas podczas duszenia. Zdjąć pokrywkę i gotować na wolnym ogniu do momentu, aż objętość sosu zmniejszy się o połowę. Uważać, by zawartość garnka się przywarła lub przypaliła. Potrawę podawać udekorowaną kawałkami limetki.