Składniki :

  • – mała główka białej kapusty
  • – łyżka kaszy manny
  • – 2 łyżki mąki
  • – 3 jajka
  • – duża czerwona cebula
  • – 1 dag masła
  • – sól, pieprz kolorowy, szczypta czerwonej słodkiej i ostrej papryki, odrobina kurkumy i curry
  • – olej do smażenia

Wykonanie :

Kapustę ugotować w osolonej wodzie z dodatkiem 2 kostek rosołowych z kury lub w innych smakach. Po ugotowaniu dokładnie osączyć na sicie. Cebulę drobno posiekać i podsmażyć na maśle. Cebulę i kapustę razem połączyć i zmielić w maszynce do mięsa lub w malakserze ale nie na kompletną miazgę (tak,by efekt był podobny do zmielenia w maszynce do mięsa). Całość połączyć z kaszą manną i włożyć do rondla, podgrzewać na małym ogniu około 10 minut. Odstawić i ostudzić. Wmieszać w masę jajka, mąkę i przyprawy. Całość wyrobić bardzo dokładnie. Smażyć na oleju placki na złoto i podawać z żółtym serem.