Składniki :
- – 4 piersi z kurczaka lub dowolne inne mięso (np. gulaszowe)
- – 0,5 kg pieczarek
- – 3 czerwone papryki
- – kilka sporych cebul (ilościowo po pokrojeniu tyle ile pokrojonej papryki)
- – patyczki do szaszłyków
- Marynata :
- – 2-3 ząbki czosnku
- – mała cebula
- – 1 łyżka świeżego imbiru
- – 2 łyżki soku z cytryny
- – 2 łyżki mielonej kolendry
- – 1 łyżeczka mielonego kminku
- – 1/2 szklanki jogurtu naturalnego lub więcej wedle potrzeby
- – 1/2 łyżeczki soli do smaku
Wykonanie :
Patyczki wcześniej przez kilka godzin namoczyć w wodzie by podczas pieczenia się nie spaliły . Na tarce utrzeć cebulę, czosnek przecisnąć przez praskę, imbir też utrzeć na tarce, dodać sok z cytryny i przyprawy . Wszystko dokładnie wymieszać, po czym dodać do tego jogurt i sól, znów wymieszać . Mięso pokroić w dużą kostkę, i dodać do marynaty i dokładnie wymieszać . Wstawić do lodówki na noc . Resztę warzyw pokroić na kawałki podobnych wielkości do mięsa . Nadziewać na patyczki na przemian mięso z warzywami . Szaszłyki z mięsa drobiowego piec w 180*C przez 30 minut, natomiast z mięs czerwonych nieco dłużej niż 30 minut .