Składniki :

  • – 4 piersi z kurczaka lub dowolne inne mięso (np. gulaszowe)
  • – 0,5 kg pieczarek
  • – 3 czerwone papryki
  • – kilka sporych cebul (ilościowo po pokrojeniu tyle ile pokrojonej papryki)
  • – patyczki do szaszłyków
  • Marynata :
  • – 2-3 ząbki czosnku
  • – mała cebula
  • – 1 łyżka świeżego imbiru
  • – 2 łyżki soku z cytryny
  • – 2 łyżki mielonej kolendry
  • – 1 łyżeczka mielonego kminku
  • – 1/2 szklanki jogurtu naturalnego lub więcej wedle potrzeby
  • – 1/2 łyżeczki soli do smaku

Wykonanie :

Patyczki wcześniej przez kilka godzin namoczyć w wodzie by podczas pieczenia się nie spaliły . Na tarce utrzeć cebulę, czosnek przecisnąć przez praskę, imbir też utrzeć na tarce, dodać sok z cytryny i przyprawy . Wszystko dokładnie wymieszać, po czym dodać do tego jogurt i sól, znów wymieszać . Mięso pokroić w dużą kostkę, i dodać do marynaty i dokładnie wymieszać . Wstawić do lodówki na noc . Resztę warzyw pokroić na kawałki podobnych wielkości do mięsa . Nadziewać na patyczki na przemian mięso z warzywami . Szaszłyki z mięsa drobiowego piec w 180*C przez 30 minut, natomiast z mięs czerwonych nieco dłużej niż 30 minut .