Składniki :
- – 2 filety z piersi kurczaka (wedle uznania można więcej)
- – łyżka soku z cytryny
- – bakłażan
- – 2 młode cukinie
- – strąk czerwonej papryki
- – 2 duże pomidory (koniecznie twarde)
- – szklanka śmietany
- – łyżeczka mąki
- – 3 ząbki czosnku
- – łyżeczka bazylii
- – 150 g mozzarelli
- – sól, pieprz
- – 2 łyżki masła
- – 2 łyżki oleju
- – pęczek koperku
Wykonanie :
Mięso kurczaka pokroić w cienkie plastry, skropić sokiem z cytryny, olejem, oprószyć solą i pieprzem i zostawić w chłodnym miejscu na 30 minut . Cukinie i bakłażana pokroić w plasterki, pomidory obrać ze skóry i pokroić w grubą kostkę . Paprykę pokroić w paski . Na patelnię wrzucić paprykę, bakłażana, cukinię i smażyć kilka minut na dość sporym ogniu . Zdjąć warzywa z patelni i włożyć mięso . Dodać łyżkę masła i smazyć na rumiano . Mozzarellę pokroić w palsterki . Dno naczynia żąroodpornego wysmarować masłem, ułożyć kurczaka, przykryć cukinią, bakłażanem i pomidorami, posypać drobno posiekanym czosnkiem i przykryć plasterkami sera . Śmietanę dokładnie rozmieszać z mąką, bazylią, solą i pieprzem . Polać zapiekankę . Wstawić na 20 minut do piekarnika nagrzanego do 200*C .