Składniki :

  • – 2 filety z piersi kurczaka (wedle uznania można więcej)
  • – łyżka soku z cytryny
  • – bakłażan
  • – 2 młode cukinie
  • – strąk czerwonej papryki
  • – 2 duże pomidory (koniecznie twarde)
  • – szklanka śmietany
  • – łyżeczka mąki
  • – 3 ząbki czosnku
  • – łyżeczka bazylii
  • – 150 g mozzarelli
  • – sól, pieprz
  • – 2 łyżki masła
  • – 2 łyżki oleju
  • – pęczek koperku

Wykonanie :

Mięso kurczaka pokroić w cienkie plastry, skropić sokiem z cytryny, olejem, oprószyć solą i pieprzem i zostawić w chłodnym miejscu na 30 minut . Cukinie i bakłażana pokroić w plasterki, pomidory obrać ze skóry i pokroić w grubą kostkę . Paprykę pokroić w paski . Na patelnię wrzucić paprykę, bakłażana, cukinię i smażyć kilka minut na dość sporym ogniu . Zdjąć warzywa z patelni i włożyć mięso . Dodać łyżkę masła i smazyć na rumiano . Mozzarellę pokroić w palsterki . Dno naczynia żąroodpornego wysmarować masłem, ułożyć kurczaka, przykryć cukinią, bakłażanem i pomidorami, posypać drobno posiekanym czosnkiem i przykryć plasterkami sera . Śmietanę dokładnie rozmieszać z mąką, bazylią, solą i pieprzem . Polać zapiekankę . Wstawić na 20 minut do piekarnika nagrzanego do 200*C .