Składniki :
- 3 cebule
- 6 ząbków czosnku
- 0,5 kg pieczarek
- 0,5 kg mięsa mielonego wieprzowego, wołowego lub drobiowego [rodzaj dowolny]
- śmietana 18%
- 8 dużych pomidorów
- masło
- olej
- zioła [oregano, zioła prowansalskie, bazylia, tymianek]
- żółty ser
- sól, pieprz, curry, papryka słodka i ostra, przyprawa do wieprzowiny/wołowiny/drobiu
- fasolka szparagowa [może być mrożona]
- brokuł
- 2 czerwone papryki
- 2 marchewki
- por
Wykonanie :
Na początku należy usmażyć pierwszy zestaw warzyw : posiekaną w paski paprykę, ugotowaną al’dente fasolkę, marchew, brokuła [pokroić dowolnie] na maśle z solą i pieprzem i odstawić na bok.
Następnie należy usmażyć posiekanego drobno pora z cebulami też na maśle i oleju z solą i pieprzem a po usmażeniu dodać posiekane w plasterki pieczarki, razem smażyć aż grzyby puszczą sok, dodać papryki, curry, jeszcze trochę dosolić i dusić aż płyn odparuje i odstawić na bok.
Na końcu należy usmażyć mięso na oleju z masłem z solą, pieprzem i przyprawą do mięsa [wołowego,wieprzowego lub drobiu w zależności jakie mięso wybieramy].3 pomidory zmiksować ze śmietaną, solą, pieprzem, ziołami i czosnkiem na gładki sos.
Pozostałe pomidory pokroić w grube plasterki.
W naczyniu żaroodpornym układać warstwowo : najpierw mix warzyw z fasolką, następnie mix z pieczarkami, kolejno mięso, pomidory w plasterkach, na to sos śmietanowy i utarty żółty ser.
Układanie powtarzać aż do wyczerpania składników.
Zapiekać w piekarniku około 40 minut uważając by ser się nie spalił [można przykryć wierzch lub piec w niezbyt wysokiej temperaturze].