Składniki :

  • 1 długa laska kiełbasy chorizo
  • 1 czerwona cebula
  • 1 czerwona papryka
  • 1 marchewka
  • 5 średnich ziemniaków
  • sól, pieprz, majeranek, papryka słodka, liście laurowe, ziela angielskie, przyprawa węgierska, mix meksykański chimayo chorizo
  • mąka do zagęszczenia zupy
  • natka pietruszki
  • 10 grubszych plasterków boczku wędzonego
  • 1 papryczka chili
  • łyżka masła
  • 5 ząbków czosnku
  • 2 obrane ze skóry i zmiksowane pomidory
  • puszka białej fasolki

Wykonanie :

Na maśle podsmażyć posiekaną cebulę z czosnkiem, dodać zmiksowane pomidory, pokrojoną paprykę, chili, przyprawę węgierską i mix meksykański chimayo chorizo i dusić 20 minut. W tym czasie zagotować 3l wody, dodać pokrojoną marchew, pozostałe przyprawy, pokrojone w kostkę ziemniaki, natkę pietruszki i gotować na średnim ogniu. Chorizo i boczek pokroić i podsmażyć a następnie dodać do wywaru razem z sosem pomidorowo-cebulowym z papryką i chili. Zupę gotować kolejne 20 minut. Sprawdzić smak, doprawić do smaku, dodać odsączoną fasolkę, gotować jeszcze 5 minut, zagęścić i podawać z kleksem śmietany lub jogurtu.