Składniki :

  • 2l ugotowanego klasycznego rosołu drobiowego na skrzydełkach z kurczaka z podstawowymi warzywami i przyprawami z dodatkiem świeżego lubczyku i czosnku
  • 0,7 kg małych pieczarek
  • jogurt naturalny do zaprawienia zupy na koniec
  • pęczek natki pietruszki
  • koperek
  • 1 duża marchewka
  • 2 pietruszki
  • szklanka fasolki szparagowej
  • mały kalafior
  • łyżeczka masła
  • łyżka oleju
  • jarzynka, pieprz bałkański, sól czosnkowa, curry
  • maizena do zagęszczenia zupy

Wykonanie :

Do wcześniej ugotowanego rosołu dodać podzielonego na kawałki kalafiora, pokrojoną w kostkę pietruszkę i marchew, fasolkę, posiekana natkę i koperek, jarzynkę do smaku i pozostałe przyprawy oprócz curry. Pieczarki pokroić w plasterki i usmażyć na maśle z olejem wcześniej przyprawiając solą, pieprzem i curry. Gdy pieczarki odparują płyn i zaczną się rumienić należy dodać je do zupy. Zupę gotować 30 minut, doprawić do smaku w razie konieczności a następnie zagęścić maizeną. Na koniec, gdy zupa będzie już wyłączona można ją lekko zabielić jogurtem.