Składniki :
- 2l ugotowanego klasycznego rosołu drobiowego na skrzydełkach z kurczaka z podstawowymi warzywami i przyprawami z dodatkiem świeżego lubczyku i czosnku
- 0,7 kg małych pieczarek
- jogurt naturalny do zaprawienia zupy na koniec
- pęczek natki pietruszki
- koperek
- 1 duża marchewka
- 2 pietruszki
- szklanka fasolki szparagowej
- mały kalafior
- łyżeczka masła
- łyżka oleju
- jarzynka, pieprz bałkański, sól czosnkowa, curry
- maizena do zagęszczenia zupy
Wykonanie :
Do wcześniej ugotowanego rosołu dodać podzielonego na kawałki kalafiora, pokrojoną w kostkę pietruszkę i marchew, fasolkę, posiekana natkę i koperek, jarzynkę do smaku i pozostałe przyprawy oprócz curry. Pieczarki pokroić w plasterki i usmażyć na maśle z olejem wcześniej przyprawiając solą, pieprzem i curry. Gdy pieczarki odparują płyn i zaczną się rumienić należy dodać je do zupy. Zupę gotować 30 minut, doprawić do smaku w razie konieczności a następnie zagęścić maizeną. Na koniec, gdy zupa będzie już wyłączona można ją lekko zabielić jogurtem.