Składniki :

  • 2 duże filety z dorsza
  • 1 cytryna
  • 2 zblendowane pomidory
  • 1 puszka pomidorów rozdrobnionych z chili
  • 1 puszka ananasa
  • 4 ząbki czosnku
  • cukier
  • ocet winny
  • sól, pieprz, curry, papryka ostra i słodka
  • oliwa z czosnkiem
  • łyżka masła
  • świeża kolendra
  • świeże chili (ilość wedle uznania)
  • szczypiorek
  • bulion warzywny (nie mniej niż 3l)
  • ryż jaśminowy do podania
  • papryka żółta
  • natka pietruszki

Wykonanie :

Do 3 łyżek oliwy dodać przyprawy, zrobić gęstą masę, wcisnąć do niej czosnek, całość wymieszać i taką masą natrzeć filety rybne z obu stron. Rybę pokroić w grubą kostkę i na maśle ją usmażyć. Bulion zagotować, dodać pokrojonego w kostkę ananasa, zblendowane pomidory, pomidory z puszki, zalewę po ananasie, sok z całej cytryny. Doprawić bulion solą i pieprzem, dodać cukier i ocet by wywar był słodko-kwaśny, dodać posiekane drobno ostre chili, posiekaną zieleninę, posiekaną w kostkę paprykę, usmażoną rybę i na małym ogniu pod przykryciem wolno gotować 10 minut. Sprawdzić smak, ewentualnie doprawić, dodać szczypiorek i podawać z ugotowanym ryżem.