Składniki :
- 2 duże filety z dorsza
- 1 cytryna
- 2 zblendowane pomidory
- 1 puszka pomidorów rozdrobnionych z chili
- 1 puszka ananasa
- 4 ząbki czosnku
- cukier
- ocet winny
- sól, pieprz, curry, papryka ostra i słodka
- oliwa z czosnkiem
- łyżka masła
- świeża kolendra
- świeże chili (ilość wedle uznania)
- szczypiorek
- bulion warzywny (nie mniej niż 3l)
- ryż jaśminowy do podania
- papryka żółta
- natka pietruszki
Wykonanie :
Do 3 łyżek oliwy dodać przyprawy, zrobić gęstą masę, wcisnąć do niej czosnek, całość wymieszać i taką masą natrzeć filety rybne z obu stron. Rybę pokroić w grubą kostkę i na maśle ją usmażyć. Bulion zagotować, dodać pokrojonego w kostkę ananasa, zblendowane pomidory, pomidory z puszki, zalewę po ananasie, sok z całej cytryny. Doprawić bulion solą i pieprzem, dodać cukier i ocet by wywar był słodko-kwaśny, dodać posiekane drobno ostre chili, posiekaną zieleninę, posiekaną w kostkę paprykę, usmażoną rybę i na małym ogniu pod przykryciem wolno gotować 10 minut. Sprawdzić smak, ewentualnie doprawić, dodać szczypiorek i podawać z ugotowanym ryżem.