Składniki :
- szklanka czerwonej ugotowanej soczewicy
- puszka rozdrobnionych pomidorów
- 3l przecedzonego rosołu drobiowego lub mocny wywar warzywny
- 3 ząbki czosnku
- łyżka masła
- olej
- sól,pieprz,curry,papryka ostra,słodka i wędzona,przyprawa do wieprzowiny
- pęczek natki pietruszki
- 0,3 kg szynki wieprzowej
- 5 małych ziemniaków
Wykonanie :
Mięso pokroić bardzo drobno i przyprawić mocno wszystkimi przyprawami. Usmażyć na rumiano z obu stron na maśle z olejem a następnie podlać częścią rosołu i dusić 30 minut by zmiękło a następnie dodać do rosołu. Dodać pomidory,posiekaną natkę,przeciśnięty czosnek,pokrojone w drobną kostkę ziemniaki,sól,pieprz i gotować całość pod przykryciem aż ziemniaki będą całkowicie miękkie. Następnie dodać ugotowaną wcześniej w osolonej wodzie soczewicę. Całość razem gotować 10 minut. Na koniec w razie potrzeby doprawić jeszcze zupę.