Składniki :

  • szklanka czerwonej ugotowanej soczewicy
  • puszka rozdrobnionych pomidorów
  • 3l przecedzonego rosołu drobiowego lub mocny wywar warzywny
  • 3 ząbki czosnku
  • łyżka masła
  • olej
  • sól,pieprz,curry,papryka ostra,słodka i wędzona,przyprawa do wieprzowiny
  • pęczek natki pietruszki
  • 0,3 kg szynki wieprzowej
  • 5 małych ziemniaków

Wykonanie :

Mięso pokroić bardzo drobno i przyprawić mocno wszystkimi przyprawami. Usmażyć na rumiano z obu stron na maśle z olejem a następnie podlać częścią rosołu i dusić 30 minut by zmiękło a następnie dodać do rosołu. Dodać pomidory,posiekaną natkę,przeciśnięty czosnek,pokrojone w drobną kostkę ziemniaki,sól,pieprz i gotować całość pod przykryciem aż ziemniaki będą całkowicie miękkie. Następnie dodać ugotowaną wcześniej w osolonej wodzie soczewicę. Całość razem gotować 10 minut. Na koniec w razie potrzeby doprawić jeszcze zupę.