Składniki :

  • 3l przecedzonego wywaru warzywnego klasycznego z warzywami, przyprawami i 3 dużymi żeberkami wieprzowymi
  • 3 szklanki kurek
  • 3 szklanki drobno posiekanych ziemniaków
  • 3 łyżki majeranku
  • 1 duża marchewka pokrojona w drobną kosteczkę
  • 1 duża pietruszka pokrojona w drobną kosteczkę
  • 3 łyżki masła
  • 3 ząbki czosnku
  • sól, pieprz
  • 1 biała cebula pokrojona w kostkę

Wykonanie :

Ziemniaki razem z cebulą, grzybami i czosnkiem podsmażyć kilka minut na maśle a następnie dodać do przecedzonego wywaru, dodać majeranek, pokrojoną marchewkę i pietruszkę i gotować 15-20 minut na wolnym ogniu pod przykryciem. Następnie sprawdzić smak i miękkość ziemniaków, doprawić i wedle własnego gustu lekko zagęścić mąką.