Składniki :
- 3l przecedzonego wywaru warzywnego klasycznego z warzywami, przyprawami i 3 dużymi żeberkami wieprzowymi
- 3 szklanki kurek
- 3 szklanki drobno posiekanych ziemniaków
- 3 łyżki majeranku
- 1 duża marchewka pokrojona w drobną kosteczkę
- 1 duża pietruszka pokrojona w drobną kosteczkę
- 3 łyżki masła
- 3 ząbki czosnku
- sól, pieprz
- 1 biała cebula pokrojona w kostkę
Wykonanie :
Ziemniaki razem z cebulą, grzybami i czosnkiem podsmażyć kilka minut na maśle a następnie dodać do przecedzonego wywaru, dodać majeranek, pokrojoną marchewkę i pietruszkę i gotować 15-20 minut na wolnym ogniu pod przykryciem. Następnie sprawdzić smak i miękkość ziemniaków, doprawić i wedle własnego gustu lekko zagęścić mąką.