Składniki :
- 1 pierś z kurczaka zmielona lub bardzo drobno posiekana
- 2 szklanki ugotowanego indyjskiego ryżu [np banno] z dodatkiem 2 łyżeczek kewra water
- 1 jajko
- 1 posiekany, podsmażony na maśle pomidor
- 2 przeciśnięte ząbki czosnku
- opakowanie mrożonej marchewki z groszkiem
- kubek jogurtu naturalnego
- łyżeczka masła
- mąka
- koperek
- sól, pieprz, przyprawa indyjskie curry, chili w płatkach, przyprawa basturma, przyprawa turecka do klopsików
Wykonanie :
Do zmielonego mięsa dodać jajko, sól, pieprz, curry, basturmę, chili, przyprawę turecką, czosnek, pomidora i dokładnie wyrobić masę aż zacznie być mocno kleista. Uformować duże klopsy i piec w piekarniku lub airfryer na rumiano [można też usmażyć na patelni]. Na maśle usmażyć marchewkę z groszkiem, dodać koperek, sól, pieprz, jogurt, pół szklanki wody i dusić aż warzywa będą miękkie. Następnie zagęścić mąką i w razie konieczności jeszcze doprawić. Ryż ugotować bez soli z dodatkiem kewra water po uprzednim jego dokładnym wypłukaniu we wodzie. Klopsiki podawać z ryżem i marchewką z groszkiem jako sos.
