Składniki :

  • 1 pierś z kurczaka zmielona lub bardzo drobno posiekana
  • 2 szklanki ugotowanego indyjskiego ryżu [np banno] z dodatkiem 2 łyżeczek kewra water
  • 1 jajko
  • 1 posiekany, podsmażony na maśle pomidor
  • 2 przeciśnięte ząbki czosnku
  • opakowanie mrożonej marchewki z groszkiem
  • kubek jogurtu naturalnego
  • łyżeczka masła
  • mąka
  • koperek
  • sól, pieprz, przyprawa indyjskie curry, chili w płatkach, przyprawa basturma, przyprawa turecka do klopsików

Wykonanie :

Do zmielonego mięsa dodać jajko, sól, pieprz, curry, basturmę, chili, przyprawę turecką, czosnek, pomidora i dokładnie wyrobić masę aż zacznie być mocno kleista. Uformować duże klopsy i piec w piekarniku lub airfryer na rumiano [można też usmażyć na patelni]. Na maśle usmażyć marchewkę z groszkiem, dodać koperek, sól, pieprz, jogurt, pół szklanki wody i dusić aż warzywa będą miękkie. Następnie zagęścić mąką i w razie konieczności jeszcze doprawić. Ryż ugotować bez soli z dodatkiem kewra water po uprzednim jego dokładnym wypłukaniu we wodzie. Klopsiki podawać z ryżem i marchewką z groszkiem jako sos.