Sos szafranowy :

Składniki :

  • 2 żółtka z jaj ugotowanych na twardo
  • szklanka majonezu
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • płaska łyżeczka curry, szczypta szafranu, sól, pieprz

Wykonanie :

Wszystkie składniki dokładnie ze sobą zblendować w malakserze lub blenderem i podawać na zimno.

 

Sos musztardowy :

Składniki :

  • 4 surowe żółtka
  • 3/4 szklanki oliwy z oliwek
  • 3 łyżki musztardy
  • pół szklanki wywaru warzywnego, mocnego lub wywaru wołowego [najlepiej]
  • sok z cytryny
  • sól, pieprz, cukier

Wykonanie :

Wszystkie składniki dokładnie ze sobą zblendować i podawać na zimno.

 

Sos ostry :

Składniki :

  • 3 żółtka jaj ugotowanych na twardo
  • pół szklanki podstawowego sosu winegret [oliwa, sól, pieprz, musztarda, cytryna/ocet]
  • suszona papryczka chili
  • szczypta szafranu, szczypta ostrej czerwonej papryki

Wykonanie :

Wszystkie składniki zblendować ze sobą i podawać na zimno.

 

Winegret wykwintny :

Składniki :

  • żółtko jajka ugotowanego na twardo
  • szklanka podstawowego winegretu
  • 2 łyżki czerwonego wytrawnego wina
  • 1 ząbek czosnku
  • łyżka musztardy
  • pół łyżki miodu
  • łyżka posiekanych czarnych oliwek
  • szczypta mielonego kardamonu

Wykonanie :

Wszystkie składniki zblendować na gładki krem i podawać na zimno.

 

Sos tatarski :

Składniki :

  • 2 ugotowane na twardo jajka
  • po 2/3 szklanki śmietany i majonezu
  • łyżka startego chrzanu lub ze słoiczka
  • kilka marynowanych grzybków leśnych
  • 2 ogórki konserwowe
  • łyżka musztardy
  • pół łyżeczki soku cytrynowego
  • sól, pieprz

Wykonanie :

Zblendować na gładką masę same żółtka, śmietanę, majonez, przyprawy, sok cytrynowy, musztardę, chrzan a pozostałe składniki drobno posiekać i wmieszać w sos.
Podawać na zimno.

 

Sos zielony :

Składniki :

  • szklanka majonezu
  • szpinak świeży [całe opakowanie]
  • 1 żółtko jajka ugotowanego na twardo
  • łyżka masła
  • łyżka śmietany
  • łyżka kaparów
  • 2 łyżki posiekanego koperku
  • ząbek czosnku
  • cukier, sól pieprz

Wykonanie :

Na początku należy usmażyć na maśle szpinak i ostudzić.
Zmiksować szpinak z majonezem, żółtkiem, śmietaną, koperkiem, czosnkiem i przyprawami a na koniec wmieszać kapary.
Podawać na zimno.