Sos szafranowy :
Składniki :
- 2 żółtka z jaj ugotowanych na twardo
- szklanka majonezu
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- płaska łyżeczka curry, szczypta szafranu, sól, pieprz
Wykonanie :
Wszystkie składniki dokładnie ze sobą zblendować w malakserze lub blenderem i podawać na zimno.
Sos musztardowy :
Składniki :
- 4 surowe żółtka
- 3/4 szklanki oliwy z oliwek
- 3 łyżki musztardy
- pół szklanki wywaru warzywnego, mocnego lub wywaru wołowego [najlepiej]
- sok z cytryny
- sól, pieprz, cukier
Wykonanie :
Wszystkie składniki dokładnie ze sobą zblendować i podawać na zimno.
Sos ostry :
Składniki :
- 3 żółtka jaj ugotowanych na twardo
- pół szklanki podstawowego sosu winegret [oliwa, sól, pieprz, musztarda, cytryna/ocet]
- suszona papryczka chili
- szczypta szafranu, szczypta ostrej czerwonej papryki
Wykonanie :
Wszystkie składniki zblendować ze sobą i podawać na zimno.
Winegret wykwintny :
Składniki :
- żółtko jajka ugotowanego na twardo
- szklanka podstawowego winegretu
- 2 łyżki czerwonego wytrawnego wina
- 1 ząbek czosnku
- łyżka musztardy
- pół łyżki miodu
- łyżka posiekanych czarnych oliwek
- szczypta mielonego kardamonu
Wykonanie :
Wszystkie składniki zblendować na gładki krem i podawać na zimno.
Sos tatarski :
Składniki :
- 2 ugotowane na twardo jajka
- po 2/3 szklanki śmietany i majonezu
- łyżka startego chrzanu lub ze słoiczka
- kilka marynowanych grzybków leśnych
- 2 ogórki konserwowe
- łyżka musztardy
- pół łyżeczki soku cytrynowego
- sól, pieprz
Wykonanie :
Zblendować na gładką masę same żółtka, śmietanę, majonez, przyprawy, sok cytrynowy, musztardę, chrzan a pozostałe składniki drobno posiekać i wmieszać w sos.
Podawać na zimno.
Sos zielony :
Składniki :
- szklanka majonezu
- szpinak świeży [całe opakowanie]
- 1 żółtko jajka ugotowanego na twardo
- łyżka masła
- łyżka śmietany
- łyżka kaparów
- 2 łyżki posiekanego koperku
- ząbek czosnku
- cukier, sól pieprz
Wykonanie :
Na początku należy usmażyć na maśle szpinak i ostudzić.
Zmiksować szpinak z majonezem, żółtkiem, śmietaną, koperkiem, czosnkiem i przyprawami a na koniec wmieszać kapary.
Podawać na zimno.