Składniki :
- – wywar warzywny
- – barszcz biały lub żurek z butelki
- – 50dag boczku wędzonego,najlepiej już w plasterkach
- – 1 cebula
- – 4 ząbki czosnku
- – majeranek
- – mąka
- – chrzan (może być prawdziwy albo ze słoiczka)
- – 20dag dobrej wiejskiej wędzonej szynki
- – 20dag wiejskiej czosnkowej kiełbasy
- – 5 jajek (lub więcej – w zależności od ilości planowanych porcji)
- – sól,pieprz
Wykonanie :
Do gotującego się wywaru dodać podsmażony drobno pokrojony boczek,gotować około 15 minut pod przykryciem na wolnym ogniu. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek,dodajemy żurek i gotujemy 10 minut pod przykryciem. Zagęszczamy mąką ze śmietaną,zmniejszamy jeszcze bardziej ogień. Doprawiamy do smaku. Dodajemy chrzan,pokrojoną szynkę w cieniutkie paseczki,i wcześniej posiekaną w kosteczkę i podsmażoną kiełbasę. Zupę gotujemy jeszcze chwilę by przeniknęły się wszystkie smaki. Po wyłączeniu gazu dodajemy sporo majeranku,całość dokładnie mieszamy. Wcześniej ugotowane na twardo jajka kroimy na ósemki,wkładamy do miseczek i zalewamy gotową zupą. Od razu podajemy.