Składniki :

  • – wywar warzywny
  • – barszcz biały lub żurek z butelki
  • – 50dag boczku wędzonego,najlepiej już w plasterkach
  • – 1 cebula
  • – 4 ząbki czosnku
  • – majeranek
  • – mąka
  • – chrzan (może być prawdziwy albo ze słoiczka)
  • – 20dag dobrej wiejskiej wędzonej szynki
  • – 20dag wiejskiej czosnkowej kiełbasy
  • – 5 jajek (lub więcej – w zależności od ilości planowanych porcji)
  • – sól,pieprz

Wykonanie :

Do gotującego się wywaru dodać podsmażony drobno pokrojony boczek,gotować około 15 minut pod przykryciem na wolnym ogniu. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek,dodajemy żurek i gotujemy 10 minut pod przykryciem. Zagęszczamy mąką ze śmietaną,zmniejszamy jeszcze bardziej ogień. Doprawiamy do smaku. Dodajemy chrzan,pokrojoną szynkę w cieniutkie paseczki,i wcześniej posiekaną w kosteczkę i podsmażoną kiełbasę. Zupę gotujemy jeszcze chwilę by przeniknęły się wszystkie smaki. Po wyłączeniu gazu dodajemy sporo majeranku,całość dokładnie mieszamy. Wcześniej ugotowane na twardo jajka kroimy na ósemki,wkładamy do miseczek i zalewamy gotową zupą. Od razu podajemy.
IMG-20160314-WA0000