Składniki :

  • 0,5 kg mielonej wołowiny
  • 0,7 kg żółtej fasolki szparagowej
  • 2 świeże papryczki chili
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 czerwona cebula
  • sól, pieprz
  • łyżeczka oleju kokosowego
  • łyżeczka masła
  • gotowane ziemniaki do podania
  • pół szklanki mleka kokosowego
  • pęczek natki pietruszki
  • szklanka passaty pomidorowej
  • 1 łyżka czerwonej pasty curry
  • płaska łyżeczka pasty z tamaryndowca
  • łyżka sosu słodko-kwaśnego lub śliwkowego
  • sos rybny do smaku

Wykonanie :

Na oleju kokosowym z masłem podsmażyć cebulę z dodatkiem pasty curry, soli, pieprzu, pasty tamaryndowej, sos słodko-kwaśnego i rybnego z dodatkiem mielonego mięsa. Gdy mięso straci surowość dodać posiekane chili, przeciśnięty czosnek, mleko kokosowe, passatę i dusić całość 10 minut. Następnie dodać pokrojoną na mniejsze kawałki fasolkę, posiekaną natkę i dusić całość aż fasolka będzie gotowa. Na koniec sprawdzić smak, doprawić i podawać z ziemniakami.