Składniki :

  • 4 średnie filety z dorsza pokrojone na mniejsze kawałki, przyprawione i pokropione sokiem cytrynowym
  • sól, pieprz, serek mascarpone
  • puszka mleka kokosowego
  • 0,5 kg małych pieczarek
  • 1 łyżka masła
  • koperek
  • ewentualnie mąka do zagęszczenia sosu

Wykonanie :

Na początku należy przygotować rybę i odstawić na bok do marynowania.
Następnie należy zrobić krem pieczarkowy : na maśle usmażyć posiekane pieczarki, dodać sól i pieprz, serem mascarpone i mleko kokosowe. Dusić razem 10 minut a następnie zblendować na krem. Sprawdzić smak, ewentualnie doprawić i zagęścić jeśli sos jest zbyt rzadki. Gdy sos będzie gotowy włożyć rybę i dusić całość aż dorsz straci surowość. Na koniec do sosu dodać koperek.
Dla urozmaicenia potrawy można zamiast duszenia dorsza w sosie go upiec w piekarniku lub usmażyć z dodatkiem bardziej urozmaiconych przypraw dla zwiększenia aromatu.